Hét Roemeens-Belgisch tijdschrift!

Buna 31 - 25 april 2025

Inhoud

Balen-inleefstage-1

Balen: inleefstage voor Roemeense zorgmedewerkers in Balen

Het woonzorgcentrum Ter Vest in Balen verwelkomde op 12 maart jl. zes medewerkers van het zorgcentrum uit Lădesți, Vâlcea in Roemenië.  Lădesți  is een partnerdorp van Balen. Het Roemeniëcomité Balen realiseerde er al verschillende projecten in samenwerking met het gemeentebestuur. 

Tijdens hun bezoek kregen de zorgmedewerkers de kans om deel te nemen aan een inleefstage om beter te begrijpen hoe ouderenzorg in België wordt georganiseerd. 

Het programma draait rond het concept van kleinschalig genormaliseerd wonen, waarbij bewoners in kleine leefgroepen een huiselijke en vertrouwde omgeving vormen.  

Belgisch model van ouderenzorg 

Het programma bood de Roemeense zorgverleners de kans om op kleine schaal kennis te maken met het concept van begeleid wonen. Dit model van ouderenzorg legt de nadruk op het creëren van een leefomgeving die zo dicht mogelijk bij hun gezinssituatie ligt, en waar mensen in kleinere groepen wonen. In deze beperkte setting profiteren ze van persoonlijke zorg en ondersteuning, afgestemd op hun individuele behoeften. 

Dit model bestaat niet in Roemenië. De zorgcentra zijn anders georganiseerd. De senioren wonen niet in aparte kamers en nemen niet deel aan groepsactiviteiten. Ook de moderne technologie bestaat niet in Roemenië. 

Vrijwilligerswerk 

Een ander verschil heeft te maken met de wetgeving. In België wordt er met vrijwilligers gewerkt. In Roemenië is dit bij wet verboden. 

De belangrijkste verschillen tussen Roemenië en België 
Er is een groot contrast tussen de ouderenzorg in Roemenië en die in België. In de Roemeense cultuur is het niet gebruikelijk dat mensen hun familieleden naar een zorgcentrum brengen. Ook de omstandigheden waarin zorgverleners in Roemenië werken zijn erg verschillend met die in België.  
In België werkt men op een ergonomische manier, terwijl in Roemenië veel taken nog manueel worden uitgevoerd. Er zijn in Roemenië geen hulpmiddelen om patiënten op te tillen, terwijl er wel toegang is tot deze hulpmiddelen. 

Roemeense ambassadeur in België 

Ambassadeur Păstârnac bracht een bezoek aan dit project en sprak haar waardering uit. Ze prees Jozef Goebels, voorzitter van ADR-Vlaanderen, voor zijn onvermoeibare inzet voor de samenwerking tussen Vlaanderen en Roemenië. 

  • “Jozef is zeer betrokken bij alles wat met ouderenzorg in ons land te maken heeft en heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van deze mooie samenwerking tussen Lădești en Balen. Dit specifieke project laat ons zien hoe we, in onze verschillende culturen, de zorg voor ouderen benaderen. Senioren zijn een uiterst belangrijk onderdeel van onze samenleving omdat ze een schat aan kennis bezitten, die we vaak kunnen gebruiken om oplossingen te vinden voor actuele problemen,” zei ze in haar toespraak. 

De gemeente Balen, al meer dan 30 jaar verzusterd met het kleine landbouwdorp Lădești in Roemenië 

Aan het einde van de vormingsdagen nam Dieter Mols, schepen van Welzijn in Balen het woord. 

“De gemeente Balen heeft al meer dan 30 jaar een band met het landbouwdorp Lădești. De samenwerking tussen Balen en Lădești wordt ondersteund door het Roemeniëcomité uit Balen en heeft geleid tot de realisatie van heel wat projecten en uitwisselingen van ervaringen. Enkele voorbeelden zijn het schenken van gebruikte brandweerwagens en andere apparatuur, de uitwisselingen tussen jongerenorganisaties en het leveren van materialen door zorgcentrum Ter Vest Balen voor het Centrum voor Ouderen in Lădești.” 

Deze nieuwe stap in de samenwerking is het resultaat van een verzoek dat in 2023 werd gedaan door de nieuwe directeur van het zorgcentrum in Roemenië, die op zoek was naar manieren om de organisatie te versterken.