Met 63.754 personen vormt de Roemeense gemeenschap de grootste groep van niet-Belgen in Vlaanderen, na de Nederlanders (meer dan 135.000). Die zijn voornamelijk geconcentreerd in en rond de steden en in de rand rond Brussel.
In Brussel zelf woonden er in 2023 niet minder dan 46.572 Roemenen. Die wonen vooral in het noorden en noordwesten van de stad (vooral in de gemeenten Koekelberg, 1000 Brussel, Anderlecht, Jette, Ganshoren en Sint-Joost-ten-Node).
Voor Vlaanderen en Brussel komen we dus in het totaal op iets meer dan 100.000 inwoners van Roemeense origine.
In Brussel is er altijd een kleine kern van Roemenen geweest maar de grootste toename kwam er na 2007 toen Roemenië lid werd van de Europese Gemeenschap.
In Vlaanderen vinden we de grootste concentraties in de rand rond Brussel, Antwerpen, Gent, de grensstreek met Nederland en Midden-Limburg.
Roemenen zijn actief in de administratie van de Europese Gemeenschap, de bouw en de landbouw. De laatste jaren merken we vooral dat heel wat Roemenen die in het begin voor een (Belgische of Roemeense) bouwfirma werkten, de stap hebben gezet naar een zelfstandig statuut.
Bovendien beginnen de Roemenen in Vlaanderen zich te organiseren. We vinden ze o.m. in dynamische kerkgemeenschappen met kerken in Brussel (3), Antwerpen, Aalst, Turnhout, Knokke-Heist, Hoogstraten, Ellezelles /Elzele (een Waals plaatsje in de buurt van Ronse) en Landen. De erediensten zijn wekelijkse bijeenkomsten van (grote) groepen gelovigen. Na de dienst wordt er vaak nog samen iets genuttigd en wat gepraat.
Er zijn ook sportieve kernen die Roemenen bijeen brengen. Zo is er o.m. de voetbalclub FC Brussel Roemenië onder leiding van Dan Fodor. Zij spelen (met succes) in de competitie van Voetbal Vlaanderen en organiseren jaarlijks een groot tornooi waaraan een aantal clubs deelnemen die grotendeels uit Roemeense spelers bestaan.
In o.m. Roeselare, Zeebrugge en Turnhout hebben Roemenen verenigingen opgestart die de Roemeense cultuur willen uitdragen maar tegelijk ook de integratie hoog in het vaandel dragen. Zij organiseren workshops voor kinderen en volwassenen, tentoonstellingen, feesten, culturele manifestaties en optredens. Zij mikken niet alleen op een Roemeens maar ook op een Vlaams publiek.
Ook politiek zijn de Roemenen in Vlaanderen en Brussel actief. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stelden heel wat Roemenen zich kandidaat op diverse politieke lijsten. Vooral in het Brusselse werden een aantal van hen verkozen in de gemeenteraad.
Heel recent werd in Roeselare het oprichten van een eigen politieke partij PDRB, de democratische Partij van Roemenen in België, opgestart. De naam zegt het al: de PDRB wil een partij zijn voor alle Roemenen in heel België.
Tenslotte is er de aanzienlijke rol van de Roemeense ambassade in België en het Roemeens Cultureel Instituut die, vanuit Brussel, de Roemeense gemeenschappen in ons land ondersteunen en een riem onder het hart steken. Ambassadeur H.E. Andreea Păstârnac reist het land af, tot in de verste uithoeken, om initiatieven met haar aanwezigheid te ondersteunen. Ook ADR-groepen mogen haar geregeld ontvangen bij de manifestaties die zij organiseren.


